Questions of metrological assurance of the results of the gluten content determination in foodstuffs
DOI:
https://doi.org/10.24027/2306-7039.1A.2017.100363Ключові слова:
Food products, Celiac disease, Immunoenzyme method of analysis, Standard samples, Gluten, Gliadin, Certification, Mass fraction of nitrogenАнотація
The main regulatory documents that establish safety requirements for specialty food products intended for patients with celiac disease are considered in this work. Short description of the immunoenzyme method is presented. A review of the world experience in the development of certified reference materials of gluten (gliadin) is given. The approach used for certification of the reference materials of gliadin (gluten) sample designed for metrological assurance of the results of the gluten content determination in foodstuffs in the territory of the Russian Federation is presented. The first results of creating of gliadin certified reference material by determination of nitrogen mass fraction with subsequent recalculation of the obtained value to the protein content are considered. Nitrogen mass fraction is measured with the help of The State secondary measurement standard of mass fraction and mass (molar) concentration of components in liquid and firm substances and materials by volumetric titration (GVET 176‑1‑2010). Nitrogen-to-protein conversion factor is obtained on the basis of determination of gliadin aminoacidic composition with the use high performance liquid chromatography with mass-selective detector.Посилання
Codex Alimentarius. 1979 (adopted 1979; amended 1983 and 2015; revised 2008). Standard 118-1979. Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten. Food and Agriculture Organization of the United Nations and the World Health Organization, Rome.
Wieser H., Koehler P., Konitzer K. Celiac disease and gluten—multidisciplinary
challenges and opportunities. Academic Press Elsevier, London, 2014.
Joint FAO/WHO Food Standards Programme. Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses (2007а). Report of the 29th session, ALINORM 08/31/26.
Technical regulations of the Customs Union TR TS-027 - 2012 "On the safety of certain types of specialized food products, including dietary curative and dietary preventive nutrition", adopted by the decision of the Council of the Eurasian Economic Commission No. 34 of June 15, 2012.
Codex Committee of Methods of Analysis and Sampling. MAS/36 CRD/15. Report on the 36th session in Budapest, Hungary, on 23–27 February 2015.
Scherf K.A. Gluten analysis of wheat starches with seven commercial ELISA Test Kits — up to six different values // Food Anal. Methods. 2017. V. 10. P. 234–246.
Bugyi Z., Török K., Hajas L., Adonyi Z., Popping B., Tömösközi S. Comparative study of commercially available gluten ELISA kits using an incurred reference material // Qual Assur Saf Crop. 2013. V. 5. P. 79–87.
Török K., Hajas L., Horvath V., Schall E., Bugyi Z., Kemeny S., Tömösközi S. Identification of the factors affecting the analytical results of food allergen ELISA methods // Eur Food Res Technol. 2015. V. 241. P. 127–136.
Van Eckert R., Berghofer E., Ciclitira P.J., Chirdo F., Denery-Papini S., Ellis H.J., Ferranti P., Goodwin P., Immer U., Mamone G., Méndez E., Mothes T., Novalin S., Osman A., Rumbo M., Stern M., Thorell L., Whim A., Wieser H. Towards a new gliadin reference material − isolation and characterization // J Cer Sci. 2006. V. 43. P. 331-341.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
ПОЛІТИКА, ЯКА РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ЖУРНАЛАМ, ЩО ПРОПОНУЮТЬ ВІДКРИТИЙ ДОСТУП З ЗАТРИМКОЮ
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через 12 місяців з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.