Вимірювання теплоємності методом покрокового сканування при одночасному порівнянні з еталонним зразком

Автор(и)

  • Олег Леонидович Декуша Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Леониід Иосифович Воробьев Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24027/2306-7039.4.2016.112784

Ключові слова:

теплоємність, метод покрокового сканування, калориметр, еталонний зразок

Анотація

Для вимірювання теплоємності матеріалів широкого поширення набув метод покрокового сканування і калориметричні прилади для його реалізації. Запропоновано метод вимірювання при одночасному порівнянні з еталонним зразком і розроблена відповідна калориметрична система. У робочій камері розташовані робочі вимірювальні калориметричні комірки, в які поміщають зразки досліджуваних матеріалів, комірка-еталон зі зразком еталонного матеріалу (сапфір) і комірки комірка-референт, яку залишають порожньою. Весь температурний діапазон вимірювань розбивають на невеликі інтервали, кожен з яких складається з ділянки рівномірного нагріву і ділянки температурної стабілізації. При послідовному покроковому нагріванні всіх комірок від нижньої межі температурного діапазону до верхньої, вимірюють теплові потоки, які підводяться до комірок, а повну теплоту витрачену на нагрівання кожного зразка на кожному кроці визначають інтегруванням теплового потоку в часі. Визначення питомої теплоємності зразка випробуваного матеріалу проводять розрахунковим шляхом за результатами вимірювання кількості теплоти, що підводиться на кожному кроці зміни температури до досліджуваного зразка, порожній комірці-референту і еталонному зразку з відомим значенням питомої теплоємності

Посилання

Hatakeyama, T. and Liu, Z.: Handbook of Thermal Analysis (Справочник по термическому анализу), John Wiley — 1999.

У. Уэндландт Термические методы анализа. Перевод с англ. — М.: “МИР”. — 1978. — 526 с.

ДСТУ ISO 11357–4:2010. Пластмаси. Диференціальна сканувальна калориметрія. Частина 4. Визначення питомої теплоємності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-29