Дисперсійний аналіз у колориметричному контролі

Автор(и)

  • Сергій Єфименко Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, вул. Кирпичова, 2, 61002, Харків, Україна
  • Ігор Григоренко Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, вул. Кирпичова, 2, 61002, Харків, Україна
  • Світлана Григоренко Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, вул. Кирпичова, 2, 61002, Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24027/2306-7039.2.2023.286715

Ключові слова:

дисперсійний аналіз; жовтизна пшениці; факторний вплив; щільність розподілу ймовірності; колориметрія

Анотація

Розглянуто можливість використання дисперсійного аналізу для обробки даних колориметричного контролю та розробки спрощеної моделі перехресних класифікацій, що враховує ефекти одночасної взаємодії двох факторів (вологості сировини та освітленості) на результат вимірювання показника колориметричного контролю (жовтизна пшениці – YPC), та проведено її дослідження. Оскільки вміст жовтого пігменту YPC є одним із найважливіших показників якості зерна твердої пшениці, то саме він буде найбільш наочно визначатися методом колориметричного контролю. Дослідження показало обмеження на кількість рівнів параметра контролю та факторів, що впливають на результат. У ході дослідження були встановлені рівняння для оцінювання достовірності статистичних висновків щодо інформаційної значущості показників колориметричного контролю при використанні спрощеної моделі перехресної класифікації. Спрощена модель дала можливість оцінити кількість очікуваної інформації щодо рівнів параметра колориметричного контролю при обмеженнях на об’єм вимірювань. Доведено, що саме використання дисперсійного аналізу повною мірою дає можливість врахувати факторний вплив на результат колориметричного контролю, необхідність якого на сьогодні пов’язана зі зростанням вимог до якості пшеничного борошна та продуктів, що з нього виготовляються. Це стало особливо актуальним після законодавчої заборони на використання штучних барвників при виготовленні макаронних виробів у деяких країнах Європи, що посилило роль програм селекції твердої пшениці для покращення YPC. Зважаючи на вищесказане, стає актуальним завдання урахування факторного впливу на визначення рівня YPC за допомогою методів колориметрії, як одного з методів експрес-контролю, що швидко дає необхідне значення параметра при обмеженнях на час контролю, але не на його точність.

Посилання

Parada R., Royo C., Gadaleta A., Colasuonno P. et al. Phytoene synthase 1 (Psy-1) and lipoxygenase 1 (Lpx-1) Genes Influence on Semolina Yellowness in Wheat Mediterranean Germplasm. International Journal of Molecular Sciences, 2020, vol. 21(13):4669. doi: https://doi.org/10.3390/ijms21134669

Randhawa H.S., Asif M., Pozniak C., Clarke J.M. et al. Application of molecular markers to wheat breeding in Canada. Plant Breeding, 2013, vol. 132, issue 5, pp. 458–471. https://doi.org/10.1111/pbr.12057

Kuldeep Kaur, Achla Sharma, Gurvinder Singh Mavi, Puja Srivastava et al. Biofortified wheat: Harnessing genetic diversity for improved nutritional quality to eradicate hidden hunger. Crop Science, 2022, vol. 62, issue 2, pp. 802–819. doi: https://doi.org/10.1002/csc2.20701

Hu J., Xiao G., Jiang P. et al. QTL detection for bread wheat processing quality in a nested association mapping population of semi-wild and domesticated wheat varieties. BMC Plant Biology, 2022, vol. 129. doi: https://doi.org/10.1186/s12870-022-03523-x

Chegdali Y., Ouabbou H., Essamadi A. et al. Distribution of alleles related to grain weight and quality in Moroccan and North American wheat landraces and cultivars. Euphytica, 2022, vol. 218 (123). doi: https://doi.org/10.1007/s10681-022-03078-w

Hare R. Agronomy of the durum wheats Kamilaroi, Yallaroi, Wollaroi and EGA Bellaroi. Available at: http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0007/63646/Agronomy-of-thedurum-wheats-Primefact-140-final.pdf (accessed on 30.04.2023).

Yefymenko S., Hryhorenko I., Khoroshailo Yu., Hryhorenko S. Zastosuvannya kovariatsiynoho analizu dlya vyznachennya faktornoho vplyvu na parametr kontrolyu pry kolorymetrychnomu doslidzhenni [Applying covariance analysis to determine the factor influence on the control parameter in colorimetric study]. Ukrainian Metrological Journal, 2022, no. 3, pp. 49–55 (in Ukrainian). doi: https://doi.org/10.24027/2306-7039.3.2022.269783

Yefymenko S., Hryhorenko I., Khoroshilo Iu., Hryhorenko S., Petrovska I. Evaluation of Informativeness of Indicators in Colorimetric Control Using Discriminative Analysis Models. Proceedings of XXXII International Scientific Symposium Metrology and Metrology Assurance (MMA), Sozopol, Bulgaria, 2022, pp. 1–4. doi: https://doi.org/10.1109/MMA55579.2022.9992712

Yefymenko S.A. Kolorymetrychnyy metod ta zasib dlya ekspres-kontrolyu yakosti zernovykh kultur: dys. dokt. filosofii [Colorimetric method and tool for express quality control of grain crops: PhD diss.]: 152. Kharkiv, 2022. 165 р. (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-05

Номер

Розділ

Статті