Дослідження точності та достовірності дозиметричних вимірювань рентгенівських пучків з якістю випромінення N-40, N-100, N-200

Автор(и)

  • Андрій Пустовий Національний науковий центр “Інститут метрології”, вул. Мироносицька, 42, 61002, Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24027/2306-7039.3.2024.312477

Ключові слова:

радіаційна безпека; звірення; дозиметрія; іонізуюче випромінювання; рентгенівські пучки

Анотація

Дозиметрія випромінювання є критично важливим аспектом медичних, промислових та наукових застосувань, що включають іонізуюче випромінювання. Точне вимірювання доз випромінювання забезпечує безпеку та ефективність радіологічних практик, що є надзвичайно важливим для захисту пацієнтів у медичних процедурах, безпеки в промислових застосуваннях та точності в наукових дослідженнях.

Провідні міжнародні організації проводять дослідження, направлені на підвищення точності вимірювань. Одним із методів, який використовується в цьому напрямку, є міжнародні проєкти. В одному з них узяв участь ННЦ “Інститут метрології”.

Міжнародний проєкт, до якого було залучено декілька національних метрологічних інститутів (NMI), мав на меті підвищити точність та узгодженість дозиметрії випромінювання по всій Європі. Стандартизуючи методики вимірювання та процедури калібрування, проєкт прагнув удосконалити систему для вимірювання доз випромінювання, тим самим підвищуючи надійність дозиметрії іонізуючого випромінювання.

Цей проєкт є особливо значущим з огляду на постійне збільшення використовуваних технологій, заснованих на випромінюванні, у різних сферах. Наприклад, високоточне вимірювання іонізуючих величин є важливим у медичній галузі, особливо в радіотерапії, щоб пацієнти отримували необхідну дозу з мінімальним опроміненням навколишніх здорових тканин. Аналогічно, у промисловій радіографії точна дозиметрія є важливою для виконання стандартів безпеки та запобігання перевищенню дози опромінення працівників.

Міжнародний проєкт, у якому Фізико-технічний федеральний інститут (PTB, Німеччина) та Головне управління мір (GUM) брали участь як провідні організації для підвищення рівня контролю, ставив за мету поліпшити ключові фактори в дозиметрії іонізуючого випромінювання. Серед них – розробка надійних протоколів калібрування для різних типів випромінювання, встановлення ланцюгів простежуваності для забезпечення точності вимірювань та поширення найкращих методів дозиметрії серед учасників проєкту. Для цього були проведені попередні звірення між NMI, в яких були два контрольних учасники як опорні, інші NMI брали участь анонімно (знали тільки свій номер та номери опорних учасників). Кожен з учасників мав змогу звірити отримані значення з контрольними значеннями та внести корективи для участі в подальших звіреннях. Такий формат співпраці також сприяв обміну знаннями та досвідом, стимулюючи інновації та вдосконалення в техніках дозиметрії.

Від України в цьому проєкті активну участь узяв ННЦ “Інститут метрології” як провідна організація з метрології в галузі іонізуючого випромінювання. У статті наведені результати міжнародних звірень для рентгенівських пучків з якістю випромінення N-40, N-100, N-200.

Посилання

Mutual recognition of national measurement standards and of calibration and measurement certificates issued by national metrology institutes. International Committee of Weights and Measures, 2003.

ICRU Report 51. Quantities and Units in Radiation Protection Dosimetry. International Commission on Radiation Units and Measurements, 1993.

Hupe O., Cornejo N. EURAMET supplementary comparison of ambient dose equivalent H*(10) in 137-Cs and ISO Narrow Beam Series N-60 x-ray beams at low dose rates, Metrologia, 2018, vol. 55(1A), 06011. doi: https://doi.org/10.1088/0026-1394/55/1A/06011

EURAMET Guide on Comparisons, Version 1.0 (05/2016). EURAMET Guide No. 4, 2016.

Cox M.G. The evaluation of key comparison data. Metrologia, 2002, vol. 39, no. 6, pp. 589–595. doi: https://doi.org/10.1088/0026-1394/39/6/10

ISO 4037-3:2019. Radiological protection – X and gamma reference radiation for calibrating dosemeters and doserate meters and for determining their response as a function of photon energy. Part 3: Calibration of area and personal dosemeters and the measurement of their response as a function of energy and angle of incidence.

JCGM 100:2008. Evaluation of measurement data – Guide to the expression of uncertainty in measurement (GUM 1995 with minor corrections). 134 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-30

Номер

Розділ

Статті