Міжнародні програми з метрології: аналіз і висновки

Автор(и)

  • Павло Іванович Неєжмаков ННЦ "Інститут метрології", Україна
  • Юрій Федорович Павленко ННЦ "Інститут метрології", Україна
  • Юлія Юріївна Буняєва ННЦ "Інститут метрології", Україна

DOI:

https://doi.org/10.24027/2306-7039.3.2016.83611

Ключові слова:

Європейські програми з метрології, EMRP, EMPIR, Міжнародна система одиниць SI, простежуваність, фундаментальні фізичні сталі

Анотація

Аналіз міжнародних документів з метрології та європейських метрологічних програм (EMRP, EMPІR), які є частиною Європейської дослідницько-інноваційної програми “Горизонт 2020”, дозволяють в значній мірі відповісти на питання “куди йде світова метрологія?”. Ось основні напрямки цього руху:

1.         Вирішення ряду завдань з практичного впровадження реформи Міжнародної системи одиниць SI (Нової SI).

2.         Подальший розвиток використання квантових методів і технологій в метрології в напрямках розширення їх функціональних можливостей, розповсюдження на нові галузі вимірювань, більшої доступності квантових технологій для використання в практичній метрології.

3.         Використання новітніх матеріалів і технологій в метрології (одноелектронне та однофотонне тунелювання, створення наноструктур з використанням графену, створення кріогенних систем нового типу тощо).

4.         Нові підходи до забезпечення єдності, простежуваності, використання фундаментальних фізичних сталих (ФФС), поширення одиниць SI.

Оцінювання переваг цих програм для тих чи інших видів вимірювань дозволяє зазначити, що всі види вимірювань фігурують в цих програмах, хоча напрямки їх розвитку дещо відрізняються, що також є предметом подальшого аналізу та висновків.

Біографії авторів

Павло Іванович Неєжмаков, ННЦ "Інститут метрології"

Генеральний директор,

Віце-президент СООМЕТ

Юрій Федорович Павленко, ННЦ "Інститут метрології"

Головний науковий співробітник

Юлія Юріївна Буняєва, ННЦ "Інститут метрології"

Науково-дослідна лабораторія міжнародного співробітництва та інформаційних технологій (НІЛ-42), керівник лабораторії

Посилання

http://www.euramet.org/research-innovation/emrp/

http://www.euramet.org/research-innovation/research-empir/

Аналіз тематики спільних науково-дослідних проектів, що виконувалися у рамках EMRP за напрям-ками: Метрологія для промисловості, Поширення одиниць SI та Метрологія для енергетики // Інформаційний бюлетень з міжнародної метрології. – ННЦ Інститут метрології. – 2014. – № 2. С. 65–74.

Дослідження напрямків спільних науково-дослідних проектів у рамках EMPIR // Інформаційний бюлетень з міжнародної метрології. – ННЦ Інститут метрології. – 2015. – № 1. С. 42–65.

“Big” Problems in Electromagnetics: CCEM Strategic Planning Document [Электронный документ] Режим доступа:

CCEM-WGSP-2011.pdf">http://www.bipm.org/utils/common/pdf/CC/CCEM/

CCEM-WGSP-2011.pdf

Звіти Президентів Консультативних комітетів Міжнародного бюро мір та ваг // Інформаційний бюлетень з міжнародної метрології. – ННЦ Інститут метрології. – 2014. – № 2. С. 9–59.

Mise en pratique для визначення кілограма // Інформаційний бюлетень з міжнародної метрології. – ННЦ Інститут метрології. – 2015. – № 1. С. 33–41.

Mise en pratique for the ampere and other electric units in the International System of Units (SI): CCEM Working Group on the SI: [Электронный документ] Режим доступа: http://www.bipm.org/cc/CCEM/Allowed/26/CCEM-09-05.pdf

Опубліковано

2016-10-21