Процедура калібрування індикатора напруженості електричного поля для системи попередження про грозову небезпеку

Автор(и)

  • Володимир Володимирович Князєв Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Молнія» НТУ «ХПИ», Україна
  • Ігор Олександрович Постільник Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Молнія» НТУ «ХПИ», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24027/2306-7039.3.2016.86279

Ключові слова:

система попередження грози, вимірювач напруженості поля, ефективний сигнал тривоги, спалах блискавки, рівень небезпеки

Анотація

Існуючи системи пеленгації блискавок дозволяють спостерігати розвиток просування грозового фронту на великих просторах. Такі системи корисні для накопичення інформації про грозову активність у конкретній місцевості, про параметри блискавки тощо. Але, вони майже не мають користі для завчасного попередження про грозову небезпеку як кажуть «тут і зараз». Тому, сучасний світовий тренд пов'язаний з розробкою систем попередження про грозову небезпеку (TWS). Загальні вимоги для таких систем викладено у стандарті IEC 62793:2016 . Авторами доповіді розроблене TWS, яка базується на використанні коронного розряду з металевого стрижня в якості індикатора ІКС-1 напруженості електричного поля від грозової хмари. Важливим аспектом є процедура калібрування такого індикатору. Для цього пристосоване високовольтний випробувальний стенд ВВС-1.2 в частині яка реалізує випробування блискавкоприймачів за стандартом Франції NF C 17102:2011. Відстань між електродами системи може змінюватися від 1 до 5 м, а напруга може досягати 200 кВ. В наслідок чого забезпечується можливість здійснити калібрування ІКС-1 у діапазоні напруженості електричного поля від 1 кВ/м до 50 кВ/м, що у повній мірі охоплює потрібні вимоги. Результати калібрування представляються у вигляді кореляцій між кількістю імпульсів корони за одну секунду та рівнем небезпеки появи блискавки.

Біографія автора

Володимир Володимирович Князєв, Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Молнія» НТУ «ХПИ»

Керівник відділу НДПКІ "Молнія" Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут", кандидат технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

Посилання

Ronald L. Holle. Annual rates of lightning fatalities by country. 20th International Lightning Detection Conference. 21–23 April 2008. Tucson, Arizona, USA.

www.edition.cnn.com/2016/06/22/asia/india-lightning-deaths/

Standard IEC 62793:2016 Protection against lightning - Thunderstorm warning system.

Amitabh Nag, Martin J. Murphy, Wolfgang Schulz, Kenneth L. Cummins, “Lightning locating systems: Characteristics and validation echniques”, Proc. 2014 International Conference on Lightning Protection (ICLP), Shanghai, China, 2014. P. 824–836. https://doi.org/10.1109/iclp.2014.6973283

Vladimir Rakov, An Overview of the Performance Characteristics of Lightning Detection Systems, V Russian Conference on Lightning Protection // Invited presentation. St. Petersburg, Russia, May 16-19, 2016.

www.lightningmaps.org

www.blitzortung.org

www.wwlln.net/

Chernukhin O.Yu. The Streamer Corona From The Rod Lightning Arresters / O.Yu. Chernukhin, V.V. Kniaziev // East European Scientific Journal, No.6, 2016. P.39–47.

##submission.downloads##